Friday, August 31, 2007

Helsinki 12 grader

Dags för mig att lämna Helsinki ännu en gång. Denna gång lite mindre dramatiskt än sist. Inga hjärtesorger, inga tårdrypande avsked. Den här gången ska jag hem och ser fram emot det. Jag kommer hem till något. Till en Tom, ett rum, ett kontor. Kanske så småningom en bil, en framtid och en bokhylla med massor av böcker.

Det är sådant jag uppskattar här i livet.

Falsk marknadsföring

Vill dessutom påpeka att kineserna är överlägsna när det gäller falsk marknadsföring. Det finns tydligen en maträtt som heter något i stil med 'Dragon, phoenix and lion'. Visst låter det spännande? Det man i verkligheten får på tallriken om man beställer denna rätt är 'Orm, kyckling och katt'.

Mjau.

Thursday, August 30, 2007

Barn och stekpannor

En konversation mellan Tom och Paulina en obetydlig eftermiddag för några dagar sedan.

Paulina: Tänk om vi inte kan få barn.
Tom: Då kan vi adoptera barn.
Paulina: Jo, det förstås.
Tom: Och så opererar vi in stekpannor i deras vader så att de ser mer ut som du.

Färskost

En kinesisk kollega till mig undervisade mig igår i kinesisk underground cooking. Underground cooking är helt enkelt maträtter som kineserna försöker hemlighålla från utländska turister och journalister. Tänk om kineserna visste att jag nu lägger ut alltihop här på min blogg. Snart kommer hela världen veta.

I alla fall. Tre maträtter - alla på temat 'Ju färskare desto bättre. Levande är allra bäst':

  1. Tre skrik: Levande, råa råttungar. Viktigt att de inte hunnit öppna ögonen ännu. Kräver rikligt med sås. Namnet har sitt ursprung i de läten som ungarna vanligtvis ger ifrån sig när man äter dem - ett skrik när de plockas upp med pinnar, ett skrik när de stoppas i munnen och ett sista skrik i magen.
  2. Skrikande åsna: En åsnas bakdel (den godaste delen). Koka upp vatten och kasta sedan det kokande vattnet direkt mot bakdelen på en åsna. Skär sedan loss det skållade köttet medan åsnan skriker. Fungerar inte på kor och hästar eftersom de gråter. Åsnor är ultimata eftersom 'de ändå gillar att skrika'.
  3. Grillade ankfötter: Värm upp en enorm plåt och häll på olja. Placera en anka på plåten och låt den hoppa och gå runt på plåten tills fötterna är genomstekta.
Jag vet inte vad det är men helt plötsligt känns det faktiskt helt okej att bo i Finland.

Monday, August 27, 2007

Tom planerar att ta över världen


Kom ihåg var ni hörde det först.

Vad du än gör, gift dig aldrig med en idrottstokig finska

Mitt första friidrotts-VM som gift. Helt plötsligt är det så mycket svårare att förklara att jag ingenting annat vill än att ligga framför TV:n och titta på snygga muskler - inget städande, inga djupa konversationer och inget sex. Bara jag (och du om du vill) och svenska friidrottslandslaget.

Friday, August 24, 2007

Vad du än gör, gift dig aldrig med en finska



Lika som lingon?

Kärlek när den är som bäst

Tom gör mig glad. Glad gör mig tom.

Ja, så är det. Jag har aldrig varit särskilt bra på att hantera detta med glädje. Den oroar mig, ja nästan lamslår mig, eftersom jag väntar på den oundvikliga vändningen - då bra blir dåligt och glad blir ledsen.

Just nu oroar jag mig för att jag är så kär. Jag svävar fortfarande omkring på rosa små moln. Tycker att all tid som jag tillbringar utan Tom är ett fruktansvärt tidsfördriv. Är så otålig att jag vill hoppa ut genom fönstret, springa in till stan, krypa ner i hans famn och bara ligga där. För evigt och evigt.

Svara mig, hur ska jag någonsin kunna få något vettigt gjort igen?

Thursday, August 23, 2007

Om livet som gift

Kort dialog i sängen efter att Tom och Paulina båda sprungit Midnattsloppet. Tom har aldrig mått bättre; Paulina är kraftigt överansträngd.

Tom: Jag är naken.
Paulina: Om du rör mig kommer jag både spy och bajsa på mig. Rör mig inte.

Tuesday, August 21, 2007

Skäms inte för att du är människa

Ibland kommer dagar som denna, då jag låter skammen ta över. Jag skäms över mina tankar och mina drömmar, mina misslyckanden och framgångar. Jag skäms för allt jag gjort och för det jag ännu har ogjort. Jag skäms för att jag försöker slippa undan. Jag skäms för att jag aldrig ger upp.

Jag vrider och vänder på mig för att hitta en väg ut någonstans men kapitulerar och inser att tiden är den enda utvägen.

- Vänta, Paulina. Låt det ta tid. Döm inte. Ångra inte. Var inte arg. Och medan du väntar, lyssna på Tomas. Han är vis.

Skäms inte för att du är människa, var stolt!
Inne i dig öppnar sig valv bakom valv oändligt.
Du blir aldrig färdig, och det är som det skall.

Tomas Tranströmer

Friday, August 17, 2007

Fri efterkonstruktion av en kärleksförklaring.

Tom.

Som du redan vet vid det här laget är jag en människa som vill förstå hur världen fungerar. Jag funderar mycket på saker och kärleken är inget undantag. Jag har länge försökt att förstå vad det är som kan få två människor att plötsligt tycka att ingenting annat spelar någon roll och bara man får vara tillsammans så är allting bra. Jag har också försökt förstå vad det är som får människor att vilja vara tillsammans även efter 5, 10, 15, 50 år tilsammans. Jag frågade min vänner som har mer erfarenhet av kärlek än jag och de svarade alla: 'Paulina, kärlek som håller är en annan slags kärlek. Det är en självklar och lugn kärlek. Du kommer att förstå när det händer dig.' Men jag ville inte riktigt lyssna på dem. Jag väntade envist på den omvälvande, starkt passionerade kärleken; den som vänder upp-och-ner på tillvaron och förändrar allting för alltid. Men när jag träffade dig, Tom, förstod jag plötsligt vad mina vänner menade. Allt kändes plötsligt så självklart och du bekräftade allt som jag var och ville vara. Livet föll på plats. Om någon skulle fråga mig hur det kändes skulle jag beskriva det som två människor som efter att ha vandrat på varsin stig möts vid ett vägskäl och utan att säga ett ord tar varandra i handen och fortsätter vandringen tillsammans.

Men jag har också förstått att kärleken, hur självklar den än känns, är något man aktivt måste arbeta på. Kärleken är något man skapar tillsammans. Det är ett beslut man fattar. Därför vill jag här lova dig, Tom, att jag ska arbeta aktivt för att vår kärlek ska överleva. Jag lovar också att jag ska älska dig så länge jag vaknar på morgonen, tittar på dig och känner att det är dig jag vill leva med. Jag skulle vilja att du lovar mig detsamma.

Jag älskar dig, Tom.

Och så har jag börjat skapa sarkastisk konst.



Dialog inspirerad av Ingvar Oldsbergs sommarprat 2007.

In the spotlight


Jämförd

Har alltid undrat hur andra ser på mig. Nu vet jag. Enligt mina vänner (Facebook-applikationen 'Compare people') är jag pålitlig, väluppfostrad, galen, pratglad, har vackra ögon och är en person som folk vill hamna på en öde ö med.

Thursday, August 16, 2007

Finnish shopping society

Helsingfors växer på mig. Blir just nu bara coolare för var dag som går. Här är några av mina senaste shoppingförälskelser.

Secco Shop
Myymälä
Cakesniffer
Aero Furniture



Image: Secco Shop

Tuesday, August 14, 2007

Jag har börjat skapa små bilder.




Snyggast och kaxigast 2007


Inte så oskyldig men väl snygg

Det goda livet

Det här med foton på gulliga barn i arrangerade scener är inte riktigt min grej men nu gör jag ett undantag. Ser ni hur flickan till höger otåligt väntar på sin tur? Har hon tillfälligt lånat ut sin älskade till flickan till vänster eller är de tillsammans alla tre? Kommer flickan till höger att få en puss till slut eller väntar hon förgäves? Eller är det bara av platonisk omtanke som flickan håller i pojken, för att han inte ska fastna i korv- och köttbullsspetten eller helt enkelt för att han inte ska trilla av pallen de står på för att nå upp till vuxen nivå?

Hursomhelst kan vi nog konstatera att för vissa är livet nästan för bra ibland.



Foto: Frida Berglund och Ulrika Göransson

Monday, August 13, 2007

Wholesome!

Det enda negativa med att vara gift är att man måste täcka hela kroppen. Det är svårare än jag trodde att hitta snygga plagg. Sitter och försöker välja baddräkt på Wholesome Wear's hemsida men hur ska jag någonsin kunna välja?



Photo: Wholesome Wear model 'Slimming Swimmer'

Om livet som bunden

Jag måste erkänna att jag gillar livet som gift. Jag bakar bröd, Tom bär flyttlådor. Jag ringer Amerikanska ambassaden, Tom dammsuger. Jag äter godis och glass, Tom tittar på. Vi har det så bra ihop, Tom och jag. Så mycket mys. Så mycket romantik. Vi vårdar kärleken med en omsorg som endast gifta kan uppnå.

Tanken på att det är precis så här det kommer att vara framöver är nästan svindlande.


Tuesday, August 7, 2007

Gift!

- Jag är gift, tänka sig!
- Nämen, oj då. Det är stort. Grattis, Paulina!
- Fru Modlitba, om jag får be.
- Ja, Fru Modlitba då. Förlåt.
- Det är ok.


Thursday, August 2, 2007

Men jag då

Det finns stunder då jag hatar mig själv. Som när jag sitter uppe klockan ett på natten och surar för att min fästman har sugit plastkuk och sover i sina nyinköpta strip-stringkalsonger á la gammal pensionärsblöja. Jag kallar mig själv för faghag - böghagga - men är egentligen homofob deluxe. Alla homofiler i Tantolunden bävar.

Jag hatar mig själv för att jag är så barnsligt avundsjuk. Jag projicerar min avundsjuka på alla andra och intalar mig själv att jag hatar dem när det i själva verket är mig själv jag hatar.

Stackars rika lilla flicka.

Stackars jag som precis har snott världens alla I-landsproblem och stoppat dem i munnen - alla på samma gång. Det smakar bittert men ändå ack så gott.