Tuesday, January 22, 2008

Känd och rumsren

Under min två veckor långa blixtvisit till Sverige har jag förstått att följande fyra yttersta märkliga personer under år 2007 anses ha blivit så rumsrena att gemene svensk har tagit dem till sitt hjärta. Med denna notis vill jag göra klart för alla mina vänner att jag starkt motsätter mig denna utveckling. Jag vill också passa på att poängtera att om jag någonsin hittar en eller flera av dessa personer sittande på just din vardagsrumssoffa så är det klippt - för alltid.

1. Jan Guillou

Tillsammans med en tarvlig imitation av Leif GW Persson sitter Guillou i TV4 och spanar efter älg. GW vill allra helst bara sitta och prata (läs: skryta om att han skjutit 20 miljoner älgar) men när Peter Bratt plötsligt skymtar mellan granarna hoppar både GW och Guillou upp och skjuter skarpt. Gamla gubbar, gammalt groll. Vem orkar? Det enda jag faktiskt bryr mig om är hur i allsin dar Jan Guillou lyckats övertyga TV4 att låta honom göra buskisartade sketcher på bästa sändningstid?

http://tv4.se/fredaghelaveckan/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Peter_Bratt

2. Carolina Gynning

Tidningen Se & Hör valde i år att utnämna självaste fröken Gynning till årets kändis med följande motivering: "En given förstaplacering. Under förra året har hon gjort succé som programledare i bland annat "Idol" på TV4 och nu med ett eget tv-program på Kanal5. Att Carolina dessutom säger vad hon tycker och ger det avslappnat sexiga ett ansikte gör inte saken sämre. Det nya året spås att bli ännu framgångsrikare." Med smärta i bröstet tvingas jag erkänna att Se & Hör aldrig haft mer rätt i sin kändisprognos, och aldrig tidigare har jag önskat så innerligt att prognosen ska slå fel. Lås in bimbon-som-inte-förstår-skillnaden-mellan-sex-och-sexig i Big Brother-huset, någon. Och svälj nyckeln.

http://gfx.aftonbladet.se/multimedia/archive/00104/NOJE-29s40-bbhangel_104016w.jpg

3. Paolo Roberto

"Kokboken blev min revansch" utbrister Paolo i en intervju i DN efter att Måltidsakademien utsett hans bok "Mina fastrars mat" till en av årets sex bästa måltidsböcker - "alla kategorier". Efter att vi har tryckt i oss Paolos fastrars alla måltider är det tänkt att vi ska komma i form genom att träna "en kvart om dagen", vilket råkar vara namnet på en annan av Paolos populära böcker. Plötsligt känns relativitetsteorin väldigt enkel när jag försöker förstå hur Paolo lyckats bli allmänt accepterad trots medieprojekt som "Klasskampen" - detta decenniums mest korkade och äckliga programidé.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1058&a=707311
http://www.paoloroberto.com/
http://www.bokus.com/b/9789185225873.html
http://www.youtube.com/watch?v=PLAFv-_raNg (Observera särskilt Paolos reaktion kring 1:13)

4. Magdalena Graaf

Sedan Magdalena Graaf förra året släppte en bok om att bli misshandlad: "Det ska bli ett sant nöje att döda dig" har mediebilden av henne förändrats totalt - från utskrattad bimbo till de utsatta kvinnornas främsta ambassadör. Boken togs emot som om den vore den första i världshistorien att ta upp problematiken kring kvinnovåld. Visst är ämnet viktigt men själv tycker jag att det sällan har varit mer tydligt att det är just kändisskapet som ligger till grund för all uppmärksamhet. Under året har vi fått se och höra Magdalena i bland annat P1:s "Sommar"och i SVT:s "Videokväll med Luuk". Just sommarprogrammet beskriver hon med orden: "Mitt program handlar om att förlåta – även det till synes oförlåtliga." Själv har jag aldrig kunnat förlåta Magdalena för alla gränslöst smaklösa utvik, självutlämnande intervjuer i diverse tablåtidningar eller för att hon fick mig att på allvar fundera på om pappas isoleringssilikon möjligtvis kan vara en oupptäckt genväg till ett mer uppseendeväckande dekolletage.

http://www.magdalenagraaf.se/
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=72516&a=886127
http://www.sr.se/cgi-bin/P1/program/artikel.asp?ProgramID=2071&Artikel=1423048
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article281345.ab

No comments: