Wednesday, December 3, 2008

Nextopia är redan passé i min värld. Nästa!

Tom och jag hade för en gångs skull en riktigt het debatt häromdagen. Micael Dahléns bok Nextopia - vrålhet eller likstel? Man måste ju ta ställning, inte sant? Jag visar Ann Heberleins härligt arga recension i Expressen för Tom och säger: "Här. Läs. Den är fantastisk. Hon har helt rätt". Tom läser. Begrundar. Konstaterar sedan att han inte är intresserad av recensioner som är skrivna av rabiata pessimister som inte ens har koll på fakta. Jag avfärdar Tom som partisk. Förblindad av lojalitet. Han känner ju trots allt Micaels förläggare. Innerst inne håller nog Tom med mig men skulle hellre dö en riktigt plågsam död än erkänna det.

Men så slår det mig. Det där med rabiat. Det är ett ord som i min värld oftast förknippas med feminister. Rabiat feminist. Var Toms kritiska avfärdande egentligen ett sexistisk utfall? Gud förbjude. Men någonting säger mig att han nog hade reagerat annorlunda om recensionen hade skrivits av Fredrik Strage. Eller Sir Richard Branson.

Jag undrar. Funderar. Måste testa. Ikväll blir det ett snäpp värre. Tom kommer att utsättas för en tantchock.

En riktigt rabiat tantchock.

6 comments:

Unknown said...

Nu har jag ju inte läst boken, men om jag utgår från recensionen enbart så verkar det vara en intressant bok som beskriver vår samtid, men som saknar djup och inte drar så mycket slutsatser eller kritiserar?

Vad är det för fakta hon inte hade koll på?

Pauspling said...

Har faktiskt inte heller läst boken. Shame on me. Men har hört så mycket om den och har varit på en föreläsning med Micael så det känns som att jag har det. :)

Men du har förstått det rätt. Enligt mig: han beskriver ett fenomen som om den vore odelat oproblematisk...vilket känns lite naivt med tanke på att alla mynt har två sidor, som man ju säger. Med tanke på att Micael är forskare tycker jag att han gör rätt i att inte kritisera/ta ställning, men jag tycker att han bör framställa fler aspekter av fenomenet.

Inte minst för att ha något nytt att komma med...som tanterna sa i artikel 2. :)

Du skulle npg älska Micael. Har du sett hur han ser ut?

Pauspling said...
This comment has been removed by the author.
Pauspling said...

Glömde svara: Det gällde det där med "uppdragsgivare". Att han skulle ha en dold agenda, typ.

Unknown said...

Jag har sett bilder, ja. Jag gillar stilen. :)

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.