Monday, July 4, 2011

If you ever need a stranger to sing at your wedding

Foto: Max Kiusalaas

Som så många gånger började det med en liten tanke. Denna gången en tanke om att min bror och hans flickvän Maria mitt i allt kommunalt gruppboende- och förtidspensionselände är värda något alldeles extra. Lite lyx. De är så vansinnigt förälskade, drömmer om ett stort bröllop men har så lite. Så hörde jag talas om nystartade crowdfundingtjänsten Funded by Me. Tänkte också på min så våldsamt duktiga och kreativa kusin Max. Och så lade jag ihop ett och ett. "Vi gör en video och visar vänner och familj hur fantastiska Peter och Maria är (om de nu inte redan vet det)." Kärlek som smittar, det är grejer det.

Tillsammans med Max och entreprenörerna bakom Funded by Me skapade jag en projekt- och insamlingssida som kändes bra och sent måndagen 27 juni gick den live som det så fint heter. I samma veva uppmärksammade jag folk om insamlingen via Facebook (613 vänner), Twitter (1117 followers) och e-post (cirka 50 vänner). Resten är historia.

Nyheten spred sig som en löpeld. Det är nästan så att jag själv inte förstår exakt hur det hela gick till (trots att jag jobbar med just webben och sociala media). Redan efter ett dygn hade vi fått in mer än hälften av de 30,000 kronor vi satt som mål. Lika många främlingar och avlägsna bekanta som vänner och familjemedlemmar donerade.

Någonstans där kom mediedrevet (nåja) igång. Via en kompis Facebooksida fick Aftonbladet TV nys om filmen och ville göra ett reportage. Ett fint sådant. Jag gjorde dock det stora misstaget att be dem aktivera kommentarsfältet och deppade tillfälligt ihop när jag läste elaka kommentarer från folk som tycker att jag är girig och utnyttjar min bror och hans flickvän för egna intressen. "Har man inga pengar så ska man inte heller gifta sig (stort)", hette det. Suck. Tungt.
Dagen efter hörde så Expressen av sig och ville toppa med en artikel i tidningen. Mitt i den tillfälliga jantedeppen tvekade jag men så pratade jag med Peter i telefon och fick höra honom glatt utropa saker som han aldrig annars brukar säga: "Det är inte sant!" och "Det är inte klokt!". Och i och med det var saken klar. Det blev en artikel.


Som ni ser: inte vilken artikel som helst. Nej, Expressens Arne Lapidus bestämde sig för att göra det hela till en alldeles makalös solskenshistoria. Han ringde helt sonika upp Peter och Marias absoluta favoritartist Magnus Carlsson (f.d. Barbados) för att fråga om inte Magnus kunde tänka sig att ställa upp och sjunga på bröllopsfesten. Och jo, det kunde han. Dessutom skrev Magnus fint om det hela i sin blogg.

Även Rix FM:s Titti och Benji uppmärksammade insamlingen och uppmanade folk att bidra med saker och tjänster. Resultatet: en slottslokal, fem fotografer, en brudbukett, smink/hår, två klänningar, ringar, inbjudningskort, musik. (Jag har säkert glömt hälften. Förlåt ni snälla människor.).

Hela tiden pushade Funded by Me projektet i sina olika flöden på Facebook och i sin egen blogg och stöttade mig med fina ord via e-post. Vänner skrev fina blogginlägg. Så fina att jag visst började gråta när jag läste dem. Och samtidigt fortsatte pengar att trilla in.

Nu, sex dagar efter att insamlingen lades upp nådde vi precis målet på 30,000 kr. Med hela 54 dagar kvar till projektet går ut (sic!). Jag känner mig så otroligt överväldigad och lycklig. Ni älskade fina medmänniskor (131 för att vara exakt) som skänkte både stort och smått (allt lika välkommet) och så starkt överglänser alla missunnsamma bakåtsträvare. Vi är er evigt tacksamma.

Ni som undrar hur det går nu. Häng kvar här så kommer uppdateringar lite då och då. Och framförallt: här kommer jag att så småningom (gissningsvis nästa vår/sommar) berätta om vad alla era kärlekspengar gått till. So, stay tuned.

Kärlek en masse!


4 comments:

Gunilla said...

Så oerhört roligt för Peter och Maria. Och så skönt för dig att kunna släppa den eventuella lilla baksidan nu och bara ha det roliga av att planera ett bröllop att se fram emot. Du är grym! Kram

Päran said...

Jag bara fortsätter att bli impad av webben och dess kraft. Grattis till dig och lycka till med fortsättningen.

Pauspling said...

Päran: Ja, visst är det. Man blir liksom helt varm inombords.

Ludmilla said...

Men vilken fantastisk solskenshistoria!

Så kul för dem och dig och er allesammans! Hurra för kärleken och hurra för dig!