Thursday, July 16, 2009

Evert och brudarna


Mårten Hennéus skrev en så underbart underhållande krönika om Evert Taube i lördagens DN Kultur: "Evert Taube suger". Krönikan verkar inte finnas online så jag får helt fräckt citera Mårten för att ni ska förstå.

Till saken hör att jag aldrig förstått mig på svenskarnas gränslösa vurmande för Evert Taubes musik. Han verkar ha varit en skön kis men sångerna är vansinnigt tråkiga - alla vackra kvinnor, känslor och sommarlurviga ben till trots. (Dessutom låter de alla likadant.) Eller som Mårten så träffsäkert skriver:
Det är så mycket känsla. Så mycket brudar; det är nyckfylla brudar på Pampas, barskrapade kubanska luder, villigt frejdiga skärgårdskvinns och stackars Eva har att välja mellan att dansa med gubbsjuke Rönnerdahl och nåt slags fänrik.
Och så det här med Taubes kvinnosyn:
Det är nåt litet otidsenligt med Evert Taubes kvinnosyn... Hur tänkte Taube till exempel då han skrev ”Här Rosemarie, syns blåa Nämdöfjärden”? Rosemarie har väl för sjutton egna ögon att se med.
Ja, se det har hon. Dessutom har hon ett par egna, härligt sommarlurviga ben så hon klarar sig alldeles utmärkt på egen hand.

Pampas nästa.

No comments: