Thursday, February 5, 2009

Enkelhet när den är som finast

Jag arbetar med webben. En stor del av min tid i all fall. Den är både mitt främsta arbetsverktyg och ett fenomen som jag studerar. Jag använder nätet för att studera nätet kan man säga. Roligt va?

Jag tycker väldigt mycket om nätet. Vi är liksom nästan bästa vänner. Vad tycker jag allra bäst om då, kan man ju undra? Är det mångfalden? Komplexiteten? Det sociala? Nej. Faktiskt inte. Det jag tycker allra mest om är det lilla och enkla. Fåniga små applikationer som gör vardagen lite lättare; som löser det där problemet som jag har gått och tänkt på länge och önskat att jag kunde åtgärda själv.

En sådan favorit är omröstningsverktyget Doodle. Doodle kommer väl till pass när du och dina tio vänner ska äta middag men inte ens efter 30 mail har kunnat enats om ett datum. Doodle är inte vackert någonstans men så praktiskt att jag inte kan sluta prata om det.


En annan tjänst som jag förespråkar är Splicd. Har det hänt dig någon gång att du vill visa en vän något roligt i ett YouTube-klipp och blivit tvungen att skriva "Kolla 2:30 in i videoklippet" eftersom de inledande 5 minutrarna är fullständigt ointressanta? Då är Splicd något för dig. Skriv in YouTube-klippets URL och ett tidsintervall så sköter tjänsten resten. Så enkelt.

Den sista webbtjänsten som jag tänkte nämna har några år på nacken men är lika användbar för det: TinyURL. Liksom namnet antyder omvandlar TinyURL långa webbadresser till korta. Bra om man ska skicka länken till någon eller om man, liksom jag, helt enkelt får utslag av fula långa adresser. Sajten slår Doodle i fulhet men det gör inget.

Det är ju insidan som räknas.

2 comments:

Anonymous said...

"inte vackert någonstans", tack för det :) Nej men tack, Pauline, för det nice post om Doodle!!!

Pauspling said...

Sorry, men jag var tvungen att vara ärlig. Men gränssnittet är den enda nackdelen. Annars en perfekt tjänst. Berättar för mina vänner om den så ofta jag kan!